OctaFX: Bank Negara Malaysia (BNM) berkemungkinan tidak akan menaikkan kadar faedah oleh kerana inflasi teras semakin berkurangan

Adakah BNM akan berhenti mengetatkan dasar kewangan dan membiarkan kadar tidak berubah: Kar Yong Ang, penganalisis pasaran kewangan OctaFX, berkongsi pendapat beliau.

KUALA LUMPUR, MALAYSIA - Media OutReach - 1 Jun 2023 - Harga pengguna Malaysia menurun pada bulan April, didorong terutamanya oleh pengurangan inflasi pengangkutan. Indeks harga pengguna (CPI) meningkat sebanyak 3.3% pada bulan April berbanding tahun sebelumnya, kata Jabatan Perangkaan pada hari Jumaat. Ini dibandingkan dengan peningkatan sebanyak 3.4% pada bulan Mac dan sejajar dengan ramalan median 22 pakar ekonomi yang ditinjau oleh Reuters. Kadar inflasi teras tahunan telah perlahan kepada sebanyak 3.6% (daripada 3.8% yang dicatatkan pada bulan Mac).

'Inflasi di Malaysia nampaknya telah memuncak', kata Kar Yong Ang, penganalisis pasaran kewangan OctaFX. 'Dengan eksport yang berkurangan dan ekonomi berkemungkinan perlahan, saya menjangkakan yang Bank Negara Malaysia akan menghentikan pengetatan monetari dan tidak akan mengubah kadar', tambah beliau.

Malahan, eksport Malaysia merosot lebih daripada 17% pada bulan April, manakala Indeks Pengurus Pembelian Pembuatan (PMI) terkini masih dalam penguncupan. Pertumbuhan yang memberangsangkan dalam keluaran dalam negara kasar (KDNK) sebanyak 5.6% yang dicapai pada Q1 2023 berkemungkinan tidak akan kekal, memandangkan peningkatan permintaan di China lebih perlahan daripada yang dijangkakan. Walau bagaimanapun, seperti kebanyakan bank pusat lain di Asia yang sedang pesat membangun, BNM masih berdepan dengan masalah mengimbangi pertumbuhan ekonomi, inflasi dan kejatuhan nilai mata wang.

'Saya rasa BNM kini mampu memberi tumpuan lebih sedikit terhadap rangsangan pertumbuhan berbanding menangani tekanan harga', kata Kar Yong Ang, dengan menambah bahawa 'inflasi sudah berada pada paras terendah dalam masa 10 bulan dan di bawah sasaran inflasi rasmi'. Data Refinitiv menunjukkan bahawa sasaran inflasi rasmi BNM adalah antara 3% dan 4%.

Walaupun ringgit Malaysia (MYR) telah menyusut dengan ketara dalam tiga minggu yang lalu, punca utama kelemahannya adalah disebabkan oleh faktor luaran dan bukannya dalaman—khususnya, kenaikan dolar A.S.. Malahan, MYR sebenarnya meningkat 0.02% berikutan keluaran data inflasi terkini.

'Nampak munasabah untuk membuat kesimpulan bahawa USDMYR mungkin telah mencapai puncak jangka pertengahan', kata Kar Yong Ang. 'Selepas meningkat selama tujuh hari berturut-turut, rali bulis nampaknya semakin berkurangan. Secara teknikal, USDMYR mungkin membentuk corak teknikal shooting star hari ini, yang biasanya menandakan trend sebelumnya semakin perlahan. Oleh itu, saya menjangkakan yang USDMYR akan stabil dan kembali semula ke arah 4.58 dalam jangka pendek'.

Hashtag: #BNM #inflation #CPI #PMI #MYR #USD

Tentang OctaFX
adalah sebuah broker antarabangsa yang telah menyediakan perkhidmatan dagangan dalam talian di seluruh dunia sejak 2011. Ia menawarkan akses bebas komisen kepada pasaran kewangan dan pelbagai perkhidmatan yang telah digunakan oleh pelanggan dari 180 negara yang telah membuka lebih daripada 40 juta akaun dagangan. Webinar pendidikan, artikel dan alat analisis percuma yang disediakan membantu pelanggan mencapai matlamat pelaburan mereka.

Syarikat ini terlibat dalam rangkaian komprehensif inisiatif amal dan kemanusiaan, termasuk penambahbaikan infrastruktur pendidikan dan projek bantuan notis pendek yang menyokong komuniti tempatan.

Di rantau APAC, OctaFX telah berjaya memenangi anugerah 'Broker Forex Terbaik Malaysia 2022' dan 'Broker Global Terbaik Asia 2022' masing-masing daripada Global Banking and Finance Review dan International Business Magazine.

OctaFX

Finance