Secondlifeasia Berhasrat Mengumpul RM1 Juta Dalam Pembiayaan Pre Siri A

KUALA LUMPUR, MALAYSIA - Media OutReach - 10 Jun 2020 - Secondlifeasia, penggubah permainan dalam industri pembaikan dan penyelenggaraan peranti  Apple telah mengumumkan 'fundraising'  pertama tahun ini melalui PitchIN (Pitch Platforms Sdn Bhd). Ditubuhkan pada Februari 2018, Secondlife Asia merupakan syarikat pemula pertama yang mempunyai  aplikasi diagnostik Apple yang mampu  menganalisis 34 bahagian  kritikal pada peranti anda.

Syarikat tersebut ditubuhkan atas  dasar perniagaan lestari disebabkan oleh  permintaan tinggi untuk pembaikan peranti iOS di luar jaminan. Syarikat komited untuk merevolusikan cara peranti diperbaiki dan diservis. Selain fungsi diagnostiknya, aplikasi ini memantau dan memastikan tempoh jaminan untuk semua peranti yang diperbaiki, dikendalikan, dan dijual oleh syarikat. Salah satu keperluan asas industri telefon bimbit adalah   ekosistem yang teguh yang disokong oleh teknologi. Secondlifeasia menyedari ini dan dengan itu memberi tumpuan untuk mengisi jurang pasaran yang menawarkan jaminan terhad untuk peranti iOS.

"Kami berhasrat untuk menjadi penginovasi  dalam industri pembaikan dan penyelenggaraan peranti Apple," kata salah seorang pengasasnya, Jerome Teh yang memiliki pengalaman luas dalam bidang telekomunikasi, setelah melancarkan 3 jaringan LTE di wilayah ini. " Oleh kerana peranti tiada jaminan, pengguna harus menanggung masa pembaikan sehingga 10 hari bekerja. Oleh itu, kami komited untuk menggunakan mekanisme baru  untuk membantu mengurangkan 'downtime' bagi pengguna dan SME. Syarikat ini mempraktikkan falsafah ZERO downtime dengan meminjamkan peranti  kepada pengguna semasa pembaikan ," kata Jerome.

Syarikat ini bersedia menjadi pusat sehenti dengan menyediakan pasaran dalam talian untuk produk Apple pre-love melalui aplikasinya dan membolehkan SME  menyewa peranti  dengan sistem bayaran talian yang mantap. "Kami dapat menembusi pasaran di Asia Tenggara kecuali Singapura yang mempunyai 135 juta peranti melalui kerjasama dengan  prinsipal kami," kata Jerome.

Sejak mengumpulkan dana sebanyak RM600,000 pada tahun lalu, syarikat itu telah memulakan operasi pusat perkhidmatan 4S  kalis-air di  Petaling Jaya dan melancarkan aplikasinya secara langsung di APP. Dalam masa 3 bulan sahaja,  mereka berjaya menandatangani perjanjian  dengan syarikat seperti Aliments dan Emenu, yang menyediakan perkhidmatan bayaran dalam talian.  Kerjasama ini memanfaatkan pengguna dan SME.

Pelabur pertama syarikat ini termasuk pengasas dan SRBC yang telah melabur RM500,000 pada nilai RM5 juta. Para pelabur membawa pengalaman sebanyak  45 tahun dengan portfolio yang kukuh dalam industri telekomunikasi, runcit, dan e-dagang. Bersama dengan Jerome, syarikat ini dipimpin oleh Alan Lee, yang pencapaiannya merangkumi kejayaan pelancaran Chaitime di Thailand dan Dato Shazali, yang telah memegang peranan penting dalam Axiata, TM, dan Celcom.

Syarikat ini berhasrat untuk mengumpulkan RM1 juta lagi pada tahap  berikutnya dengan penilaian RM10 juta untuk membiayai pengembangan pusat servis 4S tambahan di Lembah Klang, pemasaran, inventori, operasi, dan pembelian peralatan pembaikan baru. Syarikat ini berada di landasan yang betul untuk mencapai pendapatan tahunan sebanyak RM31 juta pada tahun 2022 dari penjualan, perkhidmatan, dan penyelengaraan  peranti Apple.

"Pembiayaan ini penting bagi kami kerana akan mengukuhkan posisi Secondlifeasia  di rantau ini dalam sektor pembaikan dan penyelenggaraan dan mempercepatkan  pengembangan pusat servis 4S di negara ini. Kami juga berterima kasih kepada para penyumbang dana yang sejauh ini telah membantu mencapai sasaran pembiayaan minimum melalui platform PitchIN," jelas Jerome. PitchIN adalah platform crowdfunding yang membolehkan pelabur meneroka peluang pelaburan dalam pelbagai perniagaan permulaan dan peringkat awal untuk ganjaran atau ekuiti. Dia juga menyatakan bahawa sangat jelas dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan ini, peranti mereka telah menjadi sebahagian daripada kehidupan mereka berbanding sebelumnya kerana mereka boleh  berhubung dengan rakan dan keluarga dan membuat pesanan dalam talian.

Sehingga kini, syarikat tersebut telah didekati oleh beberapa pihak untuk memfrancaiskan pusat servis 4S di lokasi lain di negara ini. Malaysia mempunyai sekitar 7 juta pengguna iPhone dengan pertumbuhan tahunan sebanyak 4%. Pelaburan itu akan membantu syarikat mengeratkan  hubungan dengan rakan kongsi melalui aplikasi teknologi hijau untuk  pelanggan dan mengoptimumkan kecekapan operasi. Tambahan, ia akan mewujudkan lebih banyak peluang kerjaya kemahiran khusus.

Secondlifeasia juga hendak menembus  pasaran ASEAN untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk peranti Apple berkualiti tinggi. "Kami berharap dapat membantu lebih banyak syarikat SME dan telekomunikasi dan muncul sebagai perintis dalam sektor ini," kata Jerome. Syarikat itu tidak menafikan bahawa ada rancangan untuk meneroka   segmen Android dan meningkatkan penawaran produknya di masa depan.

Secondlifeasia

Secondlifeasia adalah pakar dalam alat ganti, perkhidmatan, penjualan dan keselamatan untuk peranti iOS di luar jaminan. Kemudahan teknikal Secondlifeasia merangkumi pusat perkhidmatan kalis air pertama di Malaysia. Tidak ada kemudahan pembaikan lain di Malaysia yang mempunyai kemampuan ini. Pusat perkhidmatan dan pameran  4S terletak di SS2 Petaling Jaya dan telah beroperasi sejak akhir Disember 2019.

Untuk maklumat lebih lanjut, sila rujuk https://www.secondlifeasia.com/

PitchIN (Pitch Platforms Sdn Bhd)

PitchIN adalah platform crowdfunding di mana idea dan projek disalurkan kepada orang ramai untuk pengumpulan dana. Sebagai pertukaran, mereka yang menyokong idea (melalui janji) akan mendapat ganjaran daripada pemilik projek. Pada masa yang sama, ini juga merupakan mekanisme dalam talian untuk syarikat swasta untuk mengumpulkan wang daripada pelabur sebagai pertukaran ekuiti (saham) dalam syarikat.

Untuk maklumat lebih lanjut, sila rujuk https://pitchin.my/

Secondlifeasia

Business