A.S. kehilangan $150 bilion disebabkan perjanjian perdagangan China-Brazil: analisis oleh OctaFX

KUALA LUMPUR, MALAYSIA - Media OutReach - 3 April 2023 - Pakar OctaFX mengulas mengenai perjanjian yang diumumkan minggu ini oleh kerajaan China dan Brazil mengenai pembayaran langsung yang akan melucutkan A.S. lebih daripada $150 bilion dalam kecairan.

21212174.jpg

Dolar A.S telah menguasai perdagangan dunia dan aliran modal untuk bertahun lamanya. Walau bagaimanapun, banyak negara sedang mencari alternatif untuk mengurangkan pergantungan mereka kepada mata wang A.S. Trend ini telah meningkat sejak A.S. dan negara Barat lain mengenakan sekatan terhadap Rusia atas konflik Rusia-Ukraine pada 2022. Sebagai contoh, Brazil dan Argentina telah membincangkan untuk mewujudkan mata wang bersama untuk Amerika Selatan, UAE dan India sedang merundingkan penggunaan rupee untuk perdagangan komoditi, dan Arab Saudi telah mengumumkan bahawa ia terbuka untuk berdagang dalam mata wang selain dollar A.S.

Sebagai contoh, Brazil dan Argentina telah membincangkan untuk mewujudkan mata wang bersama untuk Amerika Selatan, UAE dan India sedang merundingkan penggunaan rupee untuk perdagangan komoditi, dan Arab Saudi telah mengumumkan bahawa ia terbuka untuk berdagang dalam mata wang selain dolar. Menurut Bank Rakyat China, perjanjian itu akan meningkatkan penggunaan yuan untuk transaksi rentas sempadan antara perniagaan dan institusi kewangan, serta memudahkan perdagangan dan pelaburan antara kedua-dua negara. China dan Brazil akan menjalankan urus niaga secara langsung melalui pertukaran wang yuan untuk reai dan sebaliknya.

'Kesan daripada usaha pengurangan dolar China dan Brazil adalah penting, kerana China adalah rakan dagangan terbesar Brazil, menyumbang pada lebih daripada satu perlima bahagian daripada semua import Brazil. Sebaliknya, Brazil mengeksport 31% barangannya ke China,' kata Kar Yong Ang, penganalisis pasaran kewangan OctaFX.

Walaupun usaha aktif untuk mengurangkan dolar, tidak mungkin mata wang A.S. akan kehilangan status dominannya disebabkan oleh rizab dolar yang besar, yang dipegang oleh semua bank pusat utama di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, peralihan ke arah nyah-dolarisasi sudah jelas daripada peningkatan pembelian emas oleh bank pusat, yang berfungsi untuk mengurangkan pendedahan mereka kepada dolar A.S. Sejak Mac 2023, dolar telah menunjukkan kelemahan berbanding mata wang serantau, dan trend ini dijangka berterusan, mungkin membawa kepada kenaikan harga EURUSD, GBPUSD dan emas.

Hashtag: #OctaFX

About OctaFX
adalah broker antarabangsa yang telah menyediakan perkhidmatan dagangan dalam talian di seluruh dunia sejak 2011. Ia menawarkan akses tanpa komisen kepada pasaran kewangan dan pelbagai perkhidmatan yang telah digunakan oleh klien dari 180 negara dengan lebih daripada 21 juta akaun dagangan. Webinar pendidikan, artikel dan alatan analisis percuma yang mereka sediakan membantu klien mencapai matlamat pelaburan mereka.

Syarikat juga terlibat dalam rangkaian inisiatif amal dan kemanusiaan yang komprehensif, termasuk pembaharuan terkini dalam infrastruktur pendidikan dan projek bantuan notis pendek yang menyokong komuniti tempatan.

OctaFX juga telah memenangi lebih daripada 60 anugerah sejak penubuhannya, termasuk anugerah 'Broker Global Dalam Talian Terbaik 2022' daripada World Business Outlook dan anugerah 'Broker Global Asia Terbaik 2022' daripada International Business Magazine.

OctaFX

Finance