7 petua keselamatan siber penting untuk pengembaraan antarabangsa

Langkah-langkah keselamatan siber patut menjadi perkara utama dalam senarai perkara yang patut dibawa bersama anda semasa bersiap sedia untuk mengembara, sama ada untuk perniagaan atau untuk pelancongan. Pakar keselamatan OctaFX memberikan tujuh petua keselamatan siber yang penting untuk memastikan data dan kewangan anda kekal selamat semasa mengembara.

KUALA LUMPUR, MALAYSIA - Media OutReach - 23 Februari 2023 - Pengembaraan antarabangsa biasanya merupakan satu peluang yang menarik untuk penerokaan budaya atau merupakan satu keperluan dalam menjalankan perniagaan. Bagaimanapun, agak mudah untuk memberikan tumpuan kepada aspek hiburan atau profesional pengembaraan tersebut dan terlepas pandang akan perkara mengenai keselamatan siber, yang boleh menyebabkan kehilangan data penting atau wang. Dalam artikel ini, anda akan menemui tujuh petua penting yang telah disediakan oleh OctaFX untuk pengembara antarabangsa.

Pastikan peranti anda selamat

Gunakan kata laluan yang kukuh dan kunci komputer riba, telefon, dan peranti anda yang lain apabila tidak digunakan. Anda perlu berhati-hati semasa menggunakan Wi-Fi awam di lapangan terbang, hotel, restoran, dan tempat lain. Rangkaian ini kebiasaannya tidak selamat dan membuatkan anda terdedah kepada cubaan penggodaman.

Terdapat beberapa jenis serangan siber yang melibatkan rangkaian Wi-Fi awam. Sebagai contoh, sesetengah rangkaian tidak menggunakan penyulitan, bermakna bahawa penggodam boleh memintas data yang dihantar melaluinya. Penggodam kadangkala membuat rangkaian Wi-Fi mereka sendiri dengan nama yang hampir serupa dengan rangkaian yang sah. Setelah anda disambungkan, penggodam boleh mencuri maklumat peribadi anda atau menjangkiti komputer anda dengan perisian hasad. Jenis serangan siber Wi-Fi ketiga melibatkan penjenayah yang memperdaya anda untuk memuat turun perisian berniat jahat dengan menggambarkan bahawa ia adalah sesuatu yang anda mesti lakukan untuk mendapatkan akses kepada rangkaian awam percuma.

Elakkan daripada menggunakan komputer dan stesen pengecas USB yang tersedia secara umum

Komputer yang boleh anda gunakan di hotel, pusat perniagaan, lapangan terbang dan ruang awam lain kemungkinan telah dijangkiti perisian hasad yang boleh mencuri maklumat kelayakan atau maklumat kad kredit anda dengan merakam ketikan papan kekunci. Jangan masukkan sebarang maklumat sensitif pada peranti sedemikian. Jika anda benar-benar perlu mendaftar masuk ke beberapa akaun anda, lakukannya dalam mod incognito dan daftar keluar daripada akaun selepas itu.

Stesen pengecas USB awam mungkin juga tidak selamat untuk digunakan, dengan penjenayah meletakkan perisian hasad atau perisian pengintip padanya bagi mendapatkan akses kepada kewangan dan data peribadi anda. Untuk melindungi peranti anda daripada ancaman ini, gunakan penyekat data USB—ia direka bentuk untuk menyekat pin data secara fizikal tetapi tidak mengganggu pengecasan.

Sandarkan data penting

Semasa melancong, buat sandaran salinan pasport anda dan dokumen perjalanan lain, serta maklumat kewangan dan peribadi. Simpan data sandaran anda pada pemacu keras luaran yang disulitkan atau dalam perkhidmatan storan awan yang selamat dan pastikan anda mengemas kininya dengan secara berkala. Dengan cara ini, jika peranti anda hilang atau dicuri, anda akan mempunyai sandaran semua maklumat penting anda.

Pastikan perisian dikemas kini

Pastikan semua perisian adalah yang terkini untuk semua peranti anda, kerana kemas kini biasanya mengandungi tampalan keselamatan penting yang menyukarkan penggodam untuk mengeksploitasi kelemahan perisian tersebut. Kemas kini perisian anda sebelum mengembara untuk mengelakkan penggunaan rangkaian yang mengandungi ancaman semasa mengembara.

Berwaspada terhadap kecurian data kad

Kecurian data kad adalah sejenis kecurian yang peranti dilampirkan pada ATM atau sistem pembayaran elektronik lain untuk mencuri maklumat kad kredit. Kecurian data kad adalah risiko khusus semasa mengembara, kerana penjenayah sering menyasarkan pelancong yang mungkin kurang menyedari akan bahayanya. Untuk melindungi diri anda daripada kecurian data kad, elakkan daripada menggunakan sebarang peranti mencurigakan yang terlibat dengan pembayaran elektronik anda. Jika anda perlu menggunakan ATM, pilih mesin yang terletak di pejabat bank.

Berwaspada dengan kod QR

Penjenayah boleh mencipta kod QR palsu yang kelihatan serupa dengan yang sah dan kemudian meletakkannya pada poster, papan tanda atau pun pada menu di kafe. Apabila diimbas, kod QR palsu ini boleh memasang perisian hasad pada peranti anda atau membawa anda ke laman web pancingan data yang maklumat peribadi dan kewangan anda boleh dicuri. Berwaspada semasa mengimbas kod daripada sumber yang tidak diketahui, dan cuba elakkan daripada mengimbasnya jika terdapat pilihan selamat untuk mendapatkan maklumat yang sama.

Selidik pengendali pelancongan dan penginapan

Pengendali yang tidak bertanggungjawab boleh menawarkan lawatan dan aktiviti yang kelihatan sah dengan kos yang rendah. Sesetengah daripada tawaran tersebut mungkin sama ada tidak seperti yang dijangka atau tidak wujud sama sekali. Untuk melindungi diri anda daripada pengendali pelancongan yang menipu semasa melancong, selidik syarikat dan lawatan tersebut terlebih dahulu, baca ulasan daripada pelanggan terdahulu dan hanya tempah melalui sumber yang bereputasi. Sesetengah penginapan termasuklah di laman web yang umumnya boleh dipercayai ternyata palsu atau mempunyai penilaian yang dinaikkan secara palsu, jadi lakukan penyelidikan anda sendiri untuk setiap tempahan bagi memastikan penginapan anda tidak dimusnahkan oleh penipu ini.

Adalah penting untuk mengambil langkah proaktif untuk melindungi maklumat peribadi dan kewangan anda semasa mengembara. Sama ada dengan memastikan peranti anda selamat, melindungi akaun dalam talian anda atau berwaspada dengan persekitaran fizikal anda, petua keselamatan siber ini boleh membantu memastikan pengembaraan anda selamat dan menyeronokkan.

Hashtag: #OctaFX

Tentang OctaFX
adalah broker global yang menyediakan perkhidmatan dagangan dalam talian di seluruh dunia sejak 2011. Ia menawarkan akses tanpa komisen kepada pasaran kewangan dan pelbagai perkhidmatan yang telah digunakan oleh pelanggan dari 150 negara dengan lebih daripada 21 juta akaun dagangan. Webinar pendidikan percuma, artikel, dan alat analisis yang mereka sediakan membantu pelanggan mencapai matlamat pelaburan mereka.

Syarikat terbabit dalam rangkaian menyeluruh inisiatif amal dan kemanusiaan, termasuk menambah baik infrastruktur pendidikan dan projek bantuan notis ringkas membantu komuniti tempatan.

OctaFX telah juga memenangi lebih daripada 60 anugerah sejak penubuhannya, termasuk anugerah 'Broker Global Dalam Talian Terbaik 2022' daripada World Business Outlook dan anugerah 'Broker Global Asia Terbaik 2022' daripada International Business Magazine.

OctaFX

Travel & Leisure