Shopee: 63% Penjual Malaysia Positif tentang E-Dagang

Laporan Trend Pengguna Baharu Shopee Mendedahkan Trend Pengguna Memacu Ketahanan dan Relevan Penjual

KUALA LUMPUR, MALAYSIA - Media OutReach - 9 JANUARI 2023 - Shopee Malaysia memulakan Tahun Baru dengan melancarkan tiga bahagian siri Trend Pengguna 2023 yang dipanggil 'Adapting to Malaysia's Digital Consumers in 2023'. Bahagian pertama siri yang memfokuskan kepada penjual mendapati bahawa 63% daripada Penjual Malaysia berasa teruja dan positif tentang peluang e-dagang pada tahun 2023. Khususnya, penjual dari Health and Beauty (71%), Toys, Kids, and Babies (69%), dan Fashion and Lifestyle (66%) paling optimistik, menyatakan bahawa mereka berada di landasan yang betul untuk mengambil peluang pada 2023.

Caption

Bahagian 2 dan 3 siri yang memfokuskan kepada pembeli dan influencer Malaysia akan dikongsi dengan lebih terperinci dalam beberapa minggu akan datang. Penemuan boleh digunakan oleh perniagaan untuk memanfaatkan perkhidmatan e-dagang dan digital untuk memacu daya tahan dan kekal relevan.

Tinjauan yang meliputi lebih 1,000 penjual pasaran Malaysia pada Disember 2022 mendapati bahawa penjual teruja untuk mengambil kesempatan daripada tiga trends e-dagang utama yang diperhatikan oleh Shopee, dalam kekal berdaya tahan dan relevan secara digital dalam e-dagang: 1) Penggunaan perkhidmatan digital yang lebih baik dan lebih jimat, 2) Penggunaan perkhidmatan digital yang semakin meningkat dalam kalangan pengguna yang tinggal di luar bandar besar, dan 3) Kebangkitan pembeli yang lebih muda dan lebih bertujuan.

1. Penggunaan perkhidmatan digital yang lebih bijak

Apabila ditanya apakah peristiwa penting yang ingin mereka capai untuk tahun 2023, memandangkan kelebihan digital pembeli yang menggunakan lebih banyak masa dalam talian, 8 daripada 10 penjual bersetuju bahawa mereka mahu meningkatkan penemuan produk, pertimbangan dan pembelian dalam talian. Secara khususnya, 5 dalam 10 ingin memanfaatkan kempen hiperlokal Shopee yang disesuaikan untuk melibatkan pengguna dan Shopee Loyalty Program untuk meningkatkan trafik dan permintaan, 2 daripada 10 ingin melibatkan khalayak dengan transaksi bernilai lebih tinggi daripada Shopee Mall dan platform rentas sempadan, dan selebihnya mahu menggunakan alat pengesyoran tersuai Shopee seperti Daily Discover untuk mendapatkan keterlihatan dan pertimbangan yang lebih baik.

Dengan Shopee Growth Program, semua penjual tempatan juga layak untuk meningkatkan prestasi kedai dan jualan dengan percubaan percuma selama seminggu untuk Shopee RebateNOW yang sangat popular di mana pembeli menikmati potongan 10% antara 9 hingga 15 Januari 2023. Selain itu, penjual pasaran tempatan boleh menuntut sehingga RM100 Free Ads credit selama dua bulan untuk meningkatkan keterlihatan kedai dan trafik mereka antara Januari hingga Mac.

2. Penggunaan perkhidmatan digital yang semakin meningkat di kalangan pengguna yang tinggal di luar bandar besar

Dengan teknologi yang memberikan akses yang lebih baik kepada produk dan perkhidmatan digital mampu milik dan mudah di luar bandar besar, 7 daripada 10 penjual yang ditinjau berminat untuk menjangkau pengguna yang tinggal di Borneo pada tahun 2023. Oleh kerana infrastruktur logistik bersepadu Shopee, penjual boleh memanfaatkan rangkaian seluruh negara gudang dan hab penghantaran untuk menjangkau lebih ramai pelanggan di Sabah dan Sarawak. Antara penjual yang paling berminat untuk mendapatkan khalayak baharu di Borneo, mengikut kategori, ialah: FMCG (81%), Sports, Entertainment & Recreation (75%), and Groceries & Pets (74%).

3. Kebangkitan pembeli yang lebih muda dan lebih bertujuan

In response to the rise of younger, more purposeful buyers entering the marketplace in 2023, 50% of sellers surveyed are interested in catering to value-based shoppers who support Local Malaysian Made goods via Shop Malaysia circle, and Green Sellers via ShopeeGivesBack microsite. They are also excited about the inclusion of more educational content in influencers' live streams that demonstrate the importance of supporting these causes.

Sebagai tindak balas kepada kebangkitan pembeli yang lebih muda dan lebih bertujuan memasuki pasaran pada 2023, 50% penjual yang ditinjau berminat untuk memenuhi keperluan pembeli berasaskan nilai yang menyokong barangan Buatan Malaysia Tempatan melalui bulatan Shop Malaysia, dan Penjual Hijau melalui laman mikro ShopeeGivesBack. Mereka juga teruja dengan kemasukan lebih banyak kandungan pendidikan dalam strim langsung influencer yang menunjukkan kepentingan menyokong tujuan ini.

As part of their 2023 New Year Resolutions, 95% of sellers want to upskill themselves with free Shopee University Courses in Sales, Marketing, and Operations. The most popular Shopee marketplace features they would like to incorporate in their strategies are: Marketing Tools (35%), Listing optimizers (29%) and Business insights (27%). A small percentage of sellers require Batch Tools (8%) to process bulk orders efficiently.

Sebagai sebahagian daripada Resolusi Tahun Baharu 2023 mereka, 95% penjual ingin meningkatkan kemahiran diri dengan Kursus Shopee University percuma dalam Jualan, Pemasaran dan Operasi. Ciri pasaran Shopee yang paling popular yang ingin mereka sertakan dalam strategi mereka ialah: Alat Pemasaran (35%), Pengoptimuman Penyenaraian (29%) dan Cerapan perniagaan (27%). Peratusan kecil penjual memerlukan Alat Kelompok (8%) untuk memproses pesanan pukal dengan cekap.

Kenneth Soh, Ketua Kempen Pemasaran di Shopee Malaysia berkata, "Saya amat teruja untuk penjual pasaran yang mempunyai resolusi positif pada 2023 untuk mencuba ciri baharu dan menemui peluang baharu. Hanya dua minggu yang lalu, saya sendiri telah menyampaikan 34 anugerah di Shopee Super Awards kami kepada Penjual Super Berkembang, Kepuasan Pelanggan Super dan Penjual Kegemaran Super, jadi saya tahu bahawa mereka boleh berjaya. Kami sentiasa memberi tumpuan kepada penjual yang memberi laluan kepada penjual lain untuk berjaya dan mewujudkan persekitaran yang menyokong mereka."

Metodologi Tinjauan
  • Bahagian pertama tinjauan 2023 "Adapting to Malaysia's Digital Consumers in 2023" telah dijalankan oleh Shopee Marketplace, antara 23 Disember dan 27 Disember 2023. Maklum balas sukarela diperoleh daripada 1,085 penjual Malaysia di platform tersebut.

Hashtag: #Shopee

Mengenai Shopee
Shopee ialah platform e-dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan. Shopee menggalakkan sebuah ekosistem digital yang inklusif dan mampan dengan membolehkan pendigitalan perniagaan, membolehkan perniagaan-perniagaan mengembangkan kehadiran dalam talian mereka, membantu lebih ramai orang mengakses dan memperoleh manfaat daripada perkhidmatan digital, serta membangkitkan komuniti tempatan.

Shopee menawarkan pengalaman yang mudah, selamat, dan menarik yang dinikmati oleh berjuta-juta pengguna setiap hari. Shopee juga merupakan penyumbang utama kepada ekonomi digital di rantau ini dengan komitmen teguh untuk membantu jenama dan usahawan tempatan berjaya dalam e-dagang.

Shopee adalah sebahagian daripada Sea Limited (NYSE: SE), sebuah syarikat internet pengguna global yang terkemuka. Misi Sea adalah untuk menaiktaraf kehidupan para pengguna dan perniagaan kecil menerusi teknologi melalui tiga perniagaan terasnya: Shopee, Garena dan SeaMoney.

Shopee

Retail